Există siguranța mântuirii?

Nu există o siguranță deplină a mântuirii, că numai ai crezut pe moment și ești mântuit pe veci. Chiar Domnul Isus ne-a spus că unii cad încă de la început (în Pilda semănătorului / vedeți articol cu textul / ).

Nici vorbă că toți cei intrați în procesul mântuirii vor umbla cu Domnul până la capăt și vor ajunge la mântuirea finală. Unii sunt atrași de lucrurile lumii și ajung reci față de lucrurile Împărăției (Biblia ne spune despre cei care au uitat că le-au fost iertate păcatele – pentru că s-au îndepărtat atât de mult de Dumnezeu, încât au uitat (nici nu le mai pasă) de minunea nașterii de sus / vedeți articol / ). Chiar la începutul umblării cu Domnul se poate pierde mântuirea cel mai ușor, când unii se întorc la preocupările lumii și apoi ajung să se mire că ce le-o fi trebuit lor mântuire și umblare cu Domnul?!

Nu există asigurare a mântuirii finale, ci ceea ce noi spunem că este siguranța mântuirii este mai degrabă o încurajare: umblă cu Domnul până la capăt, când vei ajunge să primești Premiul (mântuirea finală viitoare) pentru că merită, ai ajutor de sus, călăuzire, energizare de la Duhul Sfânt, dacă nu renunți de bunăvoie nimeni nu te poate opri din umblarea ta. Așa cum a fost cu Avraam, cel binecuvântat de Dumnezeu pentru că a umblat cu Dumnezeu practic, PRIN FAPTELE LUI, așa este și acum – poți să atragi binecuvântarea lui Dumnezeu dacă umbli cu Dumnezeu – cu cât umbli mai pasionat, PRIN FAPTELE tale, cu atât mai sigur poți fi că nu vei cădea. Am pus textul din Biblie cu lucrurile DE FĂCUT ca să fii tot mai sigur că nu vei cădea / în acest articol / . Dar Dumnezeu nu dă binecuvântări în mod ușuratic, ca să umbli cu lumea fără griji că nu îți poți pierde mântuirea, ci îți atragi binecuvântarea prin schimbarea preocupărilor spre lucrurile de sus, prin interesul pentru aceste lucruri și punerea învățăturilor primite în practică, prin trăirea practică cu Domnul.

Întâi, harul nu este mântuirea ușuratică, pe moment pentru veci, ci este ajutorul dat de Dumnezeu să putem umbla până la capăt pe calea mântuirii, ca să ajungem la Premiul ceresc, mântuirea viitoare finală! Acest ajutor nu este dat oricum, ci este de folos doar pentru umblarea cu Domnul: vedeți aici că harul are pretenții! Apoi, vezi lista cu lucrurile de făcut dacă vrei să ajungi să fi mântuit în final:

2 Petru 1
1 Simon Petru, rob şi apostol al lui Isus Hristos, către cei ce au căpătat o credinţă de acelaşi preţ cu a noastră, prin dreptatea Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos:
2 Harul şi pacea să vă fie înmulţite prin cunoaşterea lui Dumnezeu şi a Domnului nostru Isus Hristos! harul este înmulțit doar prin apropierea de Dumnezeu și umblarea cu El, nu cu demonii că nu este cădere din har
3 Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit tot ce priveşte viaţa şi evlavia, prin cunoaşterea Celui ce ne-a chemat prin slava şi puterea Lui,
4 prin care El ne-a dat făgăduinţele Lui nespus de mari şi scumpe, ca prin ele să vă faceţi părtaşi firii dumnezeieşti, după ce aţi fugit de stricăciunea care este în lume prin pofte.
5 De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta – TREBUIE să îți trăiești practic credința, PRIN FAPTELE tale în umblarea ta cu Domnul!; cu fapta, cunoştinţa;
6 cu cunoştinţa, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia;
7 cu evlavia, amiciția de fraţi; cu amiciția, iubirea jertfitoare – apoi reiei lista de la început; nu o poți împlini perfect de la început, ci puțin câte puțin, câte un pas înainte, apoi altul și cerând permanent ajutor de sus (acest ajutor este harul).
8 Căci, dacă aveţi din belşug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiţi nici leneşi, nici neroditori în ce priveşte deplina cunoştinţă a Domnului nostru Isus Hristos.
9 Dar cine nu are aceste lucruri este orb, umblă cu ochii închişi şi a uitat că a fost curăţat de vechile lui păcate – a fost mântuit inițial degeaba, a intrat degeaba pe calea mântuirii, dacă a abandonat umblarea lui cu Domnul!
10 De aceea, fraţilor, căutaţi cu atât mai mult să vă întăriţi chemarea şi alegerea voastră; căci, dacă faceţi lucrul acesta, nu veţi aluneca (cădea) niciodată.
11 În adevăr, în modul acesta vi se va da din belşug intrare în Împărăţia veşnică a Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos – veți fi mântuiți în finalul umblării voastre cu Domnul!
12 De aceea, voi fi gata să vă aduc totdeauna aminte de lucrurile acestea, măcar că le ştiţi şi sunteţi tari în adevărul pe care-l aveţi.
13 Dar socotesc că este drept, cât voi mai fi în cortul acesta, să vă ţin treji aducându-vă aminte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s