În starea de har – vom fi mântuiți prin viața Lui, trăirea cu El

Romani 5
9  Deci cu atât mai mult acum, când suntem socotiţi neprihăniţi prin Sângele Lui, vom fi mântuiţi prin El de mânia lui Dumnezeu.
10  Căci, dacă atunci când eram vrăjmaşi, am fost împăcaţi cu Dumnezeu, prin moartea Fiului Său, cu mult mai mult acum, când suntem împăcaţi cu El, vom fi mântuiţi prin viaţa Lui – vom ajunge la mântuirea finală viitoare dacă umblăm cu El (în procesul de mântuire, aceasta este mântuirea la timpul prezent)

După apariția celui de-al doilea grup (creștinii), fiecare om din acest grup beneficiază de ajutorul lui Dumnezeu în mântuirea lui proprie (acest ajutor este harul). Știm că în această epistolă, apostolul făcea trecerea de la Legea dată prin Moise la noua Lege, a noului grup, Legea Harului (care trebuie respectată). Nu ni se prezintă mântuirea numai pe moment (numai prin har, numai prin credința netrăită practic), ci mântuirea ne este arătată ca un proces: am intrat în starea de har (pe calea mântuirii) ca să umblăm cu Domnul (mântuirea la timpul prezent), până la mântuirea finală viitoare: ”vom fi mântuiți”.

Nu am fost mântuiți numai prin har, numai prin credință, pentru că încă nu am ajuns la mântuirea viitoare (unii, care nu umblă cu Domnul, nu vor ajunge deloc), ci doar am intrat în procesul de mântuire, cu ajutorul lui Dumnezeu (în starea de har). Versetul 9 suntem socotiți neprihăniți (drepți, justificați) prin Sângele Domnului Isus, ca ajutor de sus în mântuirea noastră: nu puteam umbla cu Domnul așa cum trebuie, ca să fim mântuiți, așa că Dumnezeu ne-a trimis ajutor de sus, o Persoană a Sfintei Treimi. Dar Duhul nu putea veni peste niște oameni păcătoși (murdari), așa că Domnul Isus S-a dat ca preț de răscumpărare și pentru curățire (iertarea păcatelor). Doar așa putem umbla cu Domnul.

Acum, când cu mare ajutor de sus am intrat pe calea mântuirii, trebuie să umblăm cu Domnul până la capăt.

9  Deci cu atât mai mult acum, când suntem socotiţi neprihăniţi prin Sângele Lui – ca urmare a credinței inițiale am intrat pe calea mântuirii, cu mare ajutor de sus vom fi mântuiţi (în final) prin El de mânia lui Dumnezeu – mântuiți prin El înseamnă prin umblarea cu EL!
10  Căci, dacă atunci când eram vrăjmaşi, am fost împăcaţi cu Dumnezeu, prin moartea Fiului Său, cu mult mai mult acum, când suntem împăcaţi cu El – când suntem în proces de mântuire!, vom fi mântuiţi prin viaţa Lui – nu prin umblarea cu demonii, după cum zic cei cu mântuirea pe veci (învățăturile dracilor, cu tupeu numite ale harului) .

Odată ce ai intrat în starea de har numai prin credința inițială (ca răspuns la chemarea lui Dumnezeu), doar rămânerea în starea de har și umblarea cu Domnul până la capăt, prin harul de sus, îți poate asigura intrarea în partea fericită a veșniciei (mântuirea finală)!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s