Monergism (mântuirea pe veci)

Opus parteneriatului între Dumnezeu și oameni în mântuirea lor (sinergismul), monergismul zice că numai de la Dumnezeu este mântuirea și aceasta nu se poate pierde. Ca orice erezie, este luată mai mult sau mai puțin în serios de proprii adepți. Cei mai fanatici zic că oamenii nu au nimic de ales și de făcut în mântuirea lor, că a mers harul ”suveran” și ”irezistibil” peste ei, i-a mântuit și nici nu mai contează pe cine slujesc, că mântuirea este pe veci și nu și-o mai pot pierde.

Mântuirea este numai prin credință, deși Iacov 2 descrie această credință ca a dracilor și care nu mântuie (la îndreptățirea inițială și noi trebuie să ne facem propria îndreptățire, prin faptele noastre, scrie în același capitol – căutați dacă nu credeți); mântuirea este numai prin harul ieftin, că ești mântuit și nu mai scapi, mai cu Dumnezeu, mai cu satana, că tot acolo ești (harul biblic este arminist și ne OBLIGĂ să o rupem cu căile lumii și să umblăm cu Domnul, vedeți articolul anterior) – oriunde este vorba despre mântuire prin har chiar dacă nu umbli în har, puteți înlocui termenul har cu termenul drac, fiind vorba despre ceea ce Biblia le numește că sunt învățăturile dracilor.

Cei și mai fanatici cred că Dumnezeu i-a ales numai pe unii pentru mântuire și pe cei mulți i-a refuzat, în mod arbitrar – nu avem nevoie să ne mântuiască un monstru (vedeți articol).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s