Evanghelia prin care sunteţi mântuiţi, dacă o ţineţi aşa după cum v-am propovăduit-o

1 Corinteni 15
1 Vă fac cunoscut, fraţilor, Evanghelia pe care v-am propovăduit-o, pe care aţi primit-o, în care aţi rămas
2 şi prin care sunteţi mântuiţi, dacă o ţineţi aşa după cum v-am propovăduit-o; altfel, degeaba aţi crezut. 
3 V-am învăţat înainte de toate, aşa cum am primit şi eu: că Hristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi
4  că a fost îngropat, şi a înviat a treia zi, după Scripturi

Apostolul Pavel, inspirat de Dumnezeu, ne prezintă evanghelia care ne poate mântui, dacă o ținem așa cum ne-a propovăduit-o.

Cum este Evanghelia mântuitoare:

  • versetul 3, despre Jertfa Domnului, se potrivește cu Tit 2.14 El S-a dat pe Sine Însuşi pentru noi ca să ne răscumpere din orice fărădelege şi să-Şi curăţească un popor care să fie al Lui, plin de pasiune (râvnă) pentru fapte bune
  • versetul 4 despre îngroparea și Învierea Domnului cu Romani 6.4 Noi prin botezul în moartea Lui, am fost îngropaţi împreună cu El, pentru ca, după cum Hristos a înviat din morţi, prin slava Tatălui, tot aşa şi noi să trăim o viaţă nouă.

Jertfa Domnului nu oferă mântuirea ușuratică, pe veci (că ești mântuit și nu mai scapi). Dumnezeu (care a dat Legea prin Moise) nu Se schimbă și ne cere același lucru ca celor de atunci, să umblăm cu Domnul, dar acum avem ajutor de sus – acest ajutor este harul, în care trebuie să umblăm! Mântuirea este un proces, o alergare pentru Premiu, cu urmarea unor reguli, cu ajutor de sus. Diferența între Vechiul Legământ și Noul Legământ (contract, alianță) este că acum Dumnezeu face partea Lui în mântuirea noastră – acesta este harul – care are aceleași pretenții ca în cele din Legea veche: Tit 2.11-12 harul lui Dumnezeu ne învaţă să o rupem cu păgânătatea şi cu poftele lumeşti şi să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate şi evlavie, aşteptând fericita noastră nădejde şi arătarea slavei marelui nostru Dumnezeu şi Mântuitor Isus Hristos.

Practic, și acum Dumnezeu are aceleași pretenții de renunțare la căile lumii și umblare cu El, de sfințire și rodire. Diferența este că jertfele animalelor au fost înlocuite cu Jertfa Domnului Isus (una singură pentru toți, pentru totdeauna), umblarea în firea pământească a fost înlocuită cu umblare cu ajutorul Duhului Dfânt; înainte am fost îndreptățiți prin credință, ca să putem primi Duhul Sfânt și să ne facem îndreptățirea prin fapte (roade vrednice) în această umblare. Dumnezeu ne-a făcut posibilă mântuirea, pentru că a făcut posibilă umblarea cu El până la capăt, la mântuirea finală, viitoare (vedeți categoria timpurile mântuirii).

Dumnezeu nu Și-a schimbat cerințele, dar acum face posibilă mântuirea noastră, umblarea cu Domnul până la capăt, la Premiul alergării, ne-a dat și continuă să ne dea ajutor de sus – acesta este harul adus de Evanghelia mântuitoare!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s