Învățăturile harului

Am văzut în multe articole anterioare cum în Epistola către Romani s-a făcut trecerea de la primul grup (etnic, cu Legea lui Moise) la al doilea (eterogen, creștinii, Biserica, cu Legea Harului în care credincioșii TREBUIE să umble).

În Romani 10 ni se mai prezintă odată această trecere 20 .. „Am fost găsit de cei ce nu Mă căutau; M-am făcut cunoscut celor ce nu întrebau de Mine.” – păgânilor (celor dintre păgâni, veniți la pocăință) care au format noul grup eterogen, creștinii
21 Pe când, despre Israel zice: „Toată ziua Mi-am întins mâinile spre un norod răzvrătit şi împotrivitor la vorbă.” – vechiul (primul) grup.

Mai departe, în Romani urmează învățăturile date noului grup, creștinii, ca să umble în HAR. Cei care dau din gură despre mântuirea NUMAI prin har nu și-au dat seama că și HARul a fost legiferat. Noul Testament nu a devenit facultativ (fiecare face ce vrea, că dacă te crezi mântuit pe veci nu mai ai ce pierde!), religia nu s-a relativizat (decât pentru fanatici), Dumnezeu nu Se schimbă și va duce în locul bun al veșniciei numai pe cei care umblă cu El! Odată ce ai venit în har, umblă în har până la capăt!

Odată făcută trecerea la noul grup, și aceștia au primit învățături pe care TREBUIE să le urmeze, să le trăiască practic. Legea harului nu este nici opțională, nici o vrăjeală relativă care nu merită luată în seamă. Prin har am intrat pe calea mântuirii (în proces de mântuire), în har ne lucrăm mântuirea până la capăt / vedeți articol /  (cei care vrem să ajungem la capătul bun al umblării).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s