Intrarea în procesul mântuirii

Am văzut (în articolele anterioare) că în Epistola către Romani, apostolul Pavel a prezentat trecerea de la primul grup ales etnic (popor) la cel de-al doilea, cu noua lui Lege (și Harul a fost legiferat).

În primele versete din capitolul 10, apostolul vorbește despre cei care au intrat în împietrire și despre trecerea de la Legea veche la Legea nouă (cea veche și-a încetat valabilitatea ca Lege, cea nouă a primit putere de Lege). Se făcea trecerea de la Legea ritualelor (de aceea a scris Biblia despre ”faptele legii”), la Legea harului (a harului în care trebuie să umbli, ca să ajungi, prin har, la mântuirea finală). Nu a existat nimic superficial în Legea veche (dată prin Moise) și nu este superficială nici mântuirea în Legea harului (că ești mântuit și atât). De data aceasta, creștinii au reușit să facă, cu ajutorul Duhului Sfânt, ce nu au reușit cei din vechea Lege, să umble cu Domnul! Bine ai venit pe calea mântuirii (în procesul mântuirii). Nașterea din nou de sus este o minune de la Dumnezeu, dar trebuie să umbli în această minune, până la minunea finală, veșnicia cu Domnul!

Romani 10
8 Ce zice ea deci? „Cuvântul este aproape de tine: în gura ta şi în inima ta.” Şi cuvântul acesta este Cuvântul credinţei, pe care-l propovăduim noi.
9 Dacă mărturiseşti deci cu gura ta pe Isus ca Domn şi dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morţi, vei fi mântuit.
10 Căci prin credinţa din inimă se capătă neprihănirea, şi prin mărturisirea cu gura se ajunge la mântuire,
11 după cum zice Scriptura: „Oricine crede în El nu va fi dat de ruşine.”

10. Prin credință se primește justificarea, îndreptățirea, care nu este un scop în sine (poți face ce vrei, că ești neprihănit pe veci), ci un ajutor, îi permite lui Dumnezeu să îi privească pe creștini ca perfecți și să le dea acestora (imperfecți în realitate) Duhul Sfânt. Fiul întors la tatăl în pilda fiului pierdut a fost justificat cât timp a fost acasă la tatăl, întoarcerea lui la porcii păgânului (spurcați) i-ar fi anulat îndreptățirea. Duhul Sfânt ne ajută să facem ceea ce nu au reușit cei de sub vechea Lege: să umblăm cu Domnul (nu să găsim justificare pentru mântuire pe căile lumii). Justificarea înaintea lui Dumnezeu este prin credință, în vederea umblării cu Domnul (acestea NU pot fi separate). Nu sunt necesare fapte (jertfe) pentru justificare, dar odată primită este valabilă pentru cei care umblă cu Domnul. Nu trebuie fapte ca să te naști de sus, dar trebuie ca apoi să umbli cu Domnul! Credința dracilor este că ești justificat prin Jertfa Domnului Isus ca să umbli și dacă umbli cu satana! Ca Legea lui Moise, și Legea Harului este lipsită de superficialitate: doar dacă umbli cu Domnul, vei ajunge la destinația fericită.

9. Dacă mărturiseşti deci cu gura ta pe Isus ca Domn şi dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morţi, vei fi mântuit – se referă doar la venirea la pocăință, la intrarea pe calea mântuirii. Dumnezeu și-a făcut partea Lui, și creștinii trebuie să își facă partea lor în mântuirea lor, altfel rămân pe dinafară. Ai intrat în har ca să rămâi în har și să umbli cu Domnul, până la capăt! Biblia ne prezintă mântuirea ca pe un proces, o alergare cu ajutorul lui Dumnezeu, nu ca pe un moment superficial și atât. / Vedeți despre timpurile mântuirii / .

Neprihănitul (îndreptățit, justificat) prin credință nu s-a crezut mântuit pe veci, ajuns deja la capătul alergării, de parcă ar fi primit deja premiul:

Filipeni 3
9 să fiu găsit în El, nu având o neprihănire a mea pe care mi-o dă Legea, ci aceea care se capătă prin credinţa în Hristos, neprihănirea pe care o dă Dumnezeu, prin credinţă – se referă la credința trăită practic (vedeți Iacov 2)
10 Şi să-L cunosc pe El şi puterea învierii Lui, şi părtăşia suferinţelor Lui, şi să mă fac asemenea cu moartea Lui;
11 ca să ajung cu orice chip, dacă voi putea, la învierea din morţi.

   Umblați cu Domnul, pentru că numai așa veți ajunge la mântuirea finală, la capătul alergării voastre!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s