Predestinare: Ferice de cei cu inima curată!

Am văzut în articolul anterior / aici / cum Avraam s-a predestinat pentru binecuvântarea viitoare, pentru că a umblat până atunci cu Domnul și Dumnezeu știa că la fel va face și în viitor. Este după cum ni se spune în Romani 8.28 ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu (28 În acelaşi timp, ştim că toate lucrurile conlucrează spre binele celor care Îl iubesc pe Dumnezeu. Ei sunt cei chemaţi şi incluşi în planul Său. traducerea BVA). Cine sunt cei chemați și incluși de Dumnezeu în planul Său? Nu este o alegere arbitrară (ca la jocurile de noroc), ci Dumnezeu i-a ales pe cei despre care știa că Îl vor urma. În continuare aceeași traducere: 29 Chiar înainte de a crea lumea, Dumnezeu a ştiut cine sunt aceştia; şi a decis cu privire la ei …

Există o predestinare (slabă), mai mult este vorba despre oameni despre care Dumnezeu știa că Îl vor urma și putem spune că s-au predestinat singuri spre bine, iar alții s-au predestinat singuri spre rău. Nu există o predestinare absolută, nici absolutistă, ceva de genul că ești mântuit pe veci și nu mai scapi. Dumnezeu i-a plăcut pe cei despre care știa că Îl vor urma, nu i-a ales pe cei despre care știa că vor fi ai demonilor!

Alegerea de către Dumnezeu nu este o predestinare absolută, ci este o alegere slabă, mai degrabă că Dumnezeu a dat unor oameni posibilitatea să Îl urmeze, dar nu i-a obligat. Poți să fii degeaba ales, dacă nu umbli cu Domnul!

În Biblie (vedeți articolul anterior) ni se spune că Avraam a fost binecuvântat, ba chiar a atras (a negociat scăparea lui Lot) binecuvântarea și pentru cei dragi lui pentru că și-a trăit practic credința lui și în viitor va face la fel, va umbla cu Domnul. Nu este nimic arbitrar (că Dumnezeu i-a ales numai pe unii pentru mântuire, dar pe alții nu i-a vrut), nici nu a obligat ”harul suveran” pe cineva să se pocăiască, cu forța!

Dumnezeu nu i-a obligat pe niniveni să se pocăiască, ci a insistat ca Iona să meargă la ei pentru că a cunoscut că se vor pocăi. Și ei au fost aleși pentru că Dumnezeu știa că se vor pocăi. Practic, s-au ales (predestinat) singuri spre bine!

Cu cei care au ales să Îl urmeze pe Domnul se întâmplă ce este scris în Predica de pe munte a Domnului Isus:

Matei 5.8 Ferice de cei cu inima curată, căci ei Îl vor vedea pe Dumnezeu!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s