Există predestinare? Romani 8

Romani 8
29 Căci pe aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a şi hotărât mai dinainte să fie asemenea chipului Fiului Său, pentru ca El să fie Cel întâi născut dintre mai mulţi fraţi.
30 Şi pe aceia pe care i-a hotărât mai dinainte, i-a şi chemat; şi pe aceia pe care i-a chemat, i-a şi socotit neprihăniţi; iar pe aceia pe care i-a socotit neprihăniţi, i-a şi proslăvit.
31 Deci ce vom zice noi în faţa tuturor acestor lucruri? Dacă Dumnezeu este pentru noi, cine va fi împotriva noastră?

Cum adică, i-a cunoscut mai dinainte? De cine a fost Dumnezeu interesat să îi cunoască mai dinainte? Am arătat într-un articol trecut / vedeți articolul  De unde a avut Avraam binecuvântarea? / :

Geneza 18
Avraam era considerat justificat (îndreptățit) prin credința lui trăită practic, cu faptele lui. Iacov 2.23 Avraam a fost numit „prietenul lui Dumnezeu”.
Binecuvântarea din versetul 10 se bazează pe faptele lui Avraam din trecut (de până atunci) și pe cele din viitor (Dumnezeu cunoaște viitorul), scrise în versetul 19.
18 Căci Dumnezeu va face ca Avraam va ajunge negreşit un neam mare şi puternic, şi în el vor fi binecuvântate toate neamurile pământului – Dumnezeu face ce scrie în versetul 18 bazat pe versetul 19.
19 Căci Eu îl cunosc şi ştiu că are să poruncească fiilor lui şi casei lui după el să ţină Calea Domnului, făcând ce este drept şi bine, pentru ca astfel Domnul să împlinească faţă de Avraam ce i-a făgăduit”… – dacă Avraam nu ar fi făcut ce este drept și bine, ar fi renunțat la binecuvântarea promisă!
22 … Dar Avraam stătea tot înaintea Domnului.
23 Avraam s-a apropiat şi a zis: „Vei nimici Tu oare şi pe cel bun împreună cu cel rău? – Avraam Îl ține pe Dumnezeu de vorbă, ca să negocieze pentru alții și Dumnezeu stă și vorbește cu el! Cu cei care se pretind mântuiți pe veci (pe deplin asigurați în Cristos, orice ar face ei) cine stă de vorbă? Domnul dracilor, tatăl învățăturilor demonice cu mântuirea pe veci.

    Pe cine a fost Dumnezeu interesat să îi cunoască mai dinainte? Biblia ne spune pe cine: pe cei care vor umbla (în viitor) cu Dumnezeu! Nu există nimic arbitrar în caracterul lui Dumnezeu, niciunde Biblia nu ne spune că marele zeu i-a ales numai pe unii pentru mântuire, că nu a avut chef și de alții, dar cei aleși pot face orice, pretinzându-se mântuiți pe veci. Dimpotrivă, întotdeauna Dumezeu i-a binecuvântat pe cei cu inima curată înaintea Lui!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s