Sola Fide + Sola Gratia nu mântuie!

(Protestanții au făcut o teologie cât mai diferită de a catolicilor, ca să nu le mai ceară bani pentru indulgențe, și au zis că ei sunt mântuiți deja pe veci; dar au adăugat o teologie practică: umblarea cu Domnul. Nu au intenționat să ofere oamenilor mântuirea ușuratică și atât. Unii au luat din aceasta numai mântuirea ușuratică și au zis că oricum ești mântuit pe veci, orice ai face apoi și cu oricare stăpân ai umbla!).

Romani 4
3 De fapt, ce spune Scriptura? Avraam a crezut în Dumnezeu şi i s-a considerat aceasta ca justificare (îndreptățire). (traducerea VRC)
3 Căci ce zice Scriptura? Avraam L-a crezut pe Dumnezeu şi aceasta i s-a considerat ca dreptate. (aici și în rest traducerea Cornilescu modernizată VDCM)

Oare care credință i-a fost considerată lui Avraam ca îndreptățire? Cea numai teoretică? Sola Fide?

Iacov 2
17 Tot aşa şi credinţa: dacă n-are fapte, este moartă în ea însăşi – ”Numai prin credință” este învățătura dracilor și nu mântuie!
18 Dar va zice cineva: Tu ai credinţa şi eu am faptele. Arată-mi credinţa ta fără fapte şi eu îţi voi arăta credinţa mea din faptele mele.
19 Tu crezi că Dumnezeu este unul şi bine faci; dar şi demonii cred… şi se înfioară! – credința numai teoretică este a demonilor și nu mântuie! Vedem de unde provin Sola Fide, Sola Gratia!
20 Vrei dar să înţelegi, om nesocotit, că credinţa fără fapte este zadarnică? nu mântuie!
21 Avraam, părintele nostru, n-a fost el considerat drept (justificat, îndreptățit) prin fapte, când l-a adus pe fiul său Isaac jertfă pe altar?
22 Vezi că credinţa lucra împreună cu faptele lui şi, prin fapte, credinţa a ajuns desăvârşită – nu trebuie să faci fapte ca să îți plătești (cumperi) justificarea, ci după ce ai crezut și ți-au fost iertate toate prin Jertfa Domnului și ai fost considerat îndreptățit, trebuie ca pentru mântuirea ta să umbli cu Domnul până la capăt!
23 Astfel s-a împlinit Scriptura care zice: Avraam L-a crezut pe Dumnezeu practic, cu faptele lui! şi i s-a considerat ca dreptate (îndreptățire); şi el a fost numit prietenul lui Dumnezeu.
24 Vedeţi dar că omul este considerat drept prin fapte şi nu numai prin credinţă – Sola Fide este demonică.

Evrei 11
17 Prin credinţă l-a adus Avraam jertfă pe Isaac, când a fost pus la încercare: el, care primise promisiunile cu bucurie, l-a adus jertfă pe singurul lui fiu;
18 el căruia i se spusese: În Isaac vei avea o sămânţă care-ţi va purta numele!
19 căci se gândea că Dumnezeu poate să învie chiar şi din morţi: şi, drept vorbind, ca înviat din morţi l-a primit înapoi.

Care credință i-a fost considerată lui Avraam ca justificare, îndreptățire? Cea pe care a trăit-o practic, cu faptele lui, indiferent de prețul plătit! Numai aceasta este credința mântuitoare!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s