Romani 3 Se făcea trecerea de la ritualurile vechii Legi la umblarea cu Domnul în noua Lege (care fiind și ea o Lege, trebuie respectată!)

Romani 3
21 Dar acum s-a arătat o dreptate pe care o dă Dumnezeu fără Lege – despre ea mărturisesc Legea şi Profeţii – în mod evident este vorba despre Legea veche (”Legea şi Profeţii”)
22 şi anume, dreptatea dată de Dumnezeu, care vine prin credinţa lui Isus Cristos pentru toţi şi peste toţi cei care cred în El. Nu este nici o deosebire.
23 Căci toţi au păcătuit şi sunt lipsiţi de gloria lui Dumnezeu.
24 Şi sunt consideraţi drepţi fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea care este în Cristos Isus.
25 Pe El Dumnezeu L-a predestinat să fie, prin credinţa în sângele Lui, o jertfă de ispăşire, ca să-Şi arate dreptatea Lui; căci trecuse cu vederea păcatele dinainte, în timpul îndelungii răbdări a lui Dumnezeu,
26 pentru ca acum să-Şi arate dreptatea Lui în aşa fel încât să fie drept şi totuşi să considere drept pe cel care crede în Isus.
27 Unde este dar motivul de laudă? S-a dus. Prin ce fel de lege? A faptelor? Nu, ci prin legea credinţei.
28 Pentru că noi credem că omul este considerat drept prin credinţă, fără faptele Legii.

Se făcea trecerea de la ritualurile Legii lui Moise la noua Lege și celor obișnuiți să țină (unii cu sfințenie) ritualurile vechi, le era greu să renunțe la cele vechi pentru noua Lege:

21 nu mai contează Legea veche, Dumnezeu dă îndreptățirea prin
22 credința în Isus Cristos
23 – 26 îndreptățirea este prin credința în Jertfa Domnului Isus
27 Legea veche (a ritualurilor) este înlocuită cu Legea nouă, a credinței (trăită practic)
28 Oamenii sunt îndreptățiți prin credința în Jertfă, nu prin ritualurile Legii vechi (se trecuse de la Legea veche la Legea nouă).

Nu există nimic nici în acest text care să ne facă să credem în mântuirea ușuratică, pe veci. Ni se spune clar că Legea veche a fost înlocuită cu Legea credinței. Termenul LEGE ne spune că și aceasta, ca și vechea Lege, are faptele ei (vedeți articolul din Iacov 2 Faceți roade vrednice de pocăință) și că trebuie luată în serios și trăită practic!

Am fost îndreptățiți numai prin credință ca să putem primi Duhul Sfânt ca să ne ajute pe cale. Această îndreptățire ajută la umblarea noastră, nu ține loc de umblare. Dacă ieși din har, rămâi pe dinafară de mântuire!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s