Prima mărturisire de credință a baptiștilor români – au redus din calvinism și au introdus arminism!

Am văzut pe internet cum niște calviniști obsedați traduc scrierile altora, fără să gândească. Să vedem ce zice un calvinist despre prima mărturisire de credință (tradusă, dar gândită):

Calvinismul moderat al primei mărturisiri de credință a baptiștilor români
Prima mărturisire de credință a baptiștilor români a fost redactată și tipărită inițial în 1913 de Constantin Adorian, fiind republicată ulterior în 1923 (în revista Farul Mântuirii) și în 1927. Modelul pentru Mărturisirea credinței creștinilor botezați, în general numiți baptiști, documentată cu citate din Sfânta Scriptură (1913) l-a reprezentat Glaubensbekenntnis der Deutschen Baptisten (1847) (cu influențe calviniste).

Cât de fidelă originalului german este mărturisirea de credință a baptiștilor români de la 1913? Mai păstrează ceva din influența calvinistă a acesteia? Acest articol semnalează accentele calviniste din prima mărturisire de credință a baptiștilor români (1913) prin comparație cu Glaubensbekenntnis der Deutschen Baptisten (1847).

Articolul 5, care vorbește despre alegerea necondiționată, este trunchiat, fiind păstrată doar prima frază. Se introduce însă un alt paragraf despre responsabilitatea omului – adică au renunțat la o parte din calvinism și au introdus o parte de arminism!

Articolul 6 din mărturisirea germană, despre mijloacele harului, a fost eliminat în întregime în varianta românească din 1913. La articolul 7 din traducere, a fost introdusă fraza: „Deosebite mijloace rânduite de Dumnezeu pentru înaintare în sfințire sunt: cuvântul lui Dumnezeu (Sft. Scriptură), rugăciunea și împărtășirea credincioșilor unii cu alții.” – au introdus despre sfințire, nu despre învățătura calvinistă că poți face orice, că mântuirea nu se poate pierde (dubla predestinare).

Articolul 6 din mărturisirea de la 1913, despre nașterea din nou, reia articolul 7 din varianta germană (1847), însă exclude ultima frază, care face referire la regenerarea monergistă – au mai renunțat la încă o bucată de calvinism!

În concluzie, se poate spune că Mărturisirea credinței creștinilor botezați, în general numiți baptiști, documentată cu citate din Sfânta Scriptură (1913) are accente calviniste moderate – în realitate au fost scoase părți calviniste și a fost intodus arminism! Sunt susținute clar și răspicat – în realitate este invers, sunt tăiate din bolboroselile calvinismului! depravarea totală, alegerea necondiționată, regenerarea monergistă. Doctrina perseverenței sfinților în har poate fi dedusă – este încă o minciună, se vede că poate fi dedusă obligativitatea umblării cu Domnul până la mântuirea viitoare / vedeți linkul cu timpurile mântuirii /  din folosirea unor expresii ca „în sfârșit ne va introduce în împărăția Lui cea vecinică” sau „a-i rândui la viața vecinică și fericită” – pentru cei care au intodus și arminism, însemna că doar cine va fi cu Domnul până la capăt va fi mântuit! Răscumpărarea particulară nu este nici negată, nici afirmată – adică este încă o parte a calvinismului lăsată deoparte (uitată)!

Vedem cum baptiștii români care au scris prima mărturisire de credință au preluat (tradus) din mărturisirea de credință germană (mai veche) și au renunțat la anumite părți calviniste (mai ales la otrava că odată mântuit ești pe veci mântuit)! Calvinistul care a scris articolul a văzut doar calvinism (era obsedat, ce să îi faci?). În realitate, baptiștii români au tăiat din cuvintele multe (și teatrale) care însoțesc de obicei calvinismul, în schimb au introdus responsabilitatea oamenilor (parte de arminism). Adică au mai tăiat din minciunile calvinismului (cele care li s-au părut prea gogonate) și au introdus arminism și așa au făcut-o mai creștină!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s