Tupeul unui ”mântuit pe veci” – despre înaintașii noștri

Un calvinist obsedat de calvinism (care și-a ratat umblarea cu Domnul așa că s-a făcut calvinist mântuit pe veci / vedeți articol / ) spune despre calvinismul moderat al primilor baptiști români:
Iată părerea lui Alexa Popovici, exprimată în volumul al doilea al Istoriei baptiștilor din România (1919-1944) , în capitolul „Nuanţa predestinaționistă la baptiștii din Ardeal”:

”Moștenită încă de la primii predicatori, Mihai Cornea, Mihai Toth și alții, care au provenit de la calvini, trăsătura aceasta a rămas și la generația următoare de predicatori, nuanța de predestinaționism. Ei susțineau că cine este ales pentru mântuire va ajunge să fie un mântuit fiindcă împrejurările se vor împleti în așa ca omul să fie mântuit. Și invers, cine nu este ales pentru mântuire, chiar dacă se pocăiește, va cădea și va rămâne pierdut. Deși predicatorii ardeleni nu mergeau cu explicațiile până la analize și apologie, ci s- au limitat doar la enunțări, de la predicatorii care prin predici și discuții afirmau nuanța aceasta predestinaționistă, calvinistă, învățătura a ajuns cunoscută și afirmată de credincioși (era doar o nuanță, despre alegere, nu învățături demonice ca acum, când unii cred că pot face orice că mântuirea nu se poate pierde, odată mântuit pe veci mântuit!). Dar cum în acea vreme predomina evanghelismul și misionarismul, acel proces clar de afirmare a fidelității credincioșilor în aplicarea învățăturii nou-testamentale, și în puternica înfruntare cu alte confesiuni în lupta pentru afirmarea opiniilor baptiste, nuanța predestinaționistă a căzut din preocuparea predicatorilor, ea nu prezenta un prea mare interes în lucrare. Cu trecerea anilor, și mai ales prin venirea unor predicatori din America, contactul cu însemnați predicatori și profesori de teologie din Anglia și America, aceasta nuanță foarte subtilă de crez a început să dispară, fiindcă, dacă la început problema alegerii a constituit un capitol în mărturisirea de credință, ea n-a mai apărut în mărturisirile de credință de mai târziu. Predicatorii pregătiți în Seminar puneau accentul pe universalitatea harului și astfel, încet, cu timpul, nuanța calvinistă a dispărut, fiind înlocuită de sensul arminian al alegerii.”

Comentează: Reiese că, în perioada interbelică, doctrina alegerii necondiționate era predicată de cei mai mulți pastori și cunoscută de majoritatea credincioșilor baptiști. Interesant este că Alexa Popovici nu observă nicio legătură între această „nuanță predestinaționistă” – pe care o explică neadecvat, fără să-i prindă esența (am văzut în articolul anterior că i-a prins foarte bine esența demonică, de hulă împotriva Duhului Sfânt prin strâmbarea învățăturii curate: ”dacă un om este ales de Dumnezeu pentru mîntuire, atunci el va ajunge să fie mîntuit ori vrea ori nu vrea, iar dacă nu este ales, poate omul să facă orice, el nu va ajunge, nu va putea să fie mîntuit” – erezie calvinistă) și avântul misionar ce caracteriza mișcarea baptistă înainte de al Doilea Război Mondial.
Poate fi pusă diminuarea interesului pentru misiune – evidentă după 1949 în cadrul multor biserici baptiste – și pe seama adoptării unei teologii arminiene?steag PCRÎn privința calvinismului la baptiști: am arătat în / articolul anterior / (cu preluare din primul volum al Istoriei baptiștilor din România) că Dumnezeu le-a adus mințile acasă unor evanghelizatori și predicatori, care au studiat Biblia (nu ereziile mizere calviniste) ca să găsească Adevărul, și l-au găsit! Nu erau calviniști convinși, nu aveau decât o nuanță de calvinism (cu alegerea) și a fost ușor să renunțe la el.

Fanaticul acesta nu gândește, doar delirează cu obsesia lui calvinistă! Nu i-a trecut prin cap (sau pe unde își ține inteligența) că după 1949 era instaurat comunismul, și ateii nu suportau creștinismul și au încercat să îl distrugă. Poate merge în Coreea de Nord să își afirme acolo interesul pentru calvinismul toxic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s