Întoarcerea la creștinismul curat a marelui evanghelizator Mihai Cornea

Pastorul baptist Alexa Popovici, în primul volum al Istoriei baptiștilor din România (1856-1919), ne spune despre marele evanghelist baptist Mihai Cornea:

”Primii convertiţi la credinţa baptistă, cei din Salonta, care au devenit apoi misionari, au provenit dintre calvini și se pare că ei au păstrat anumite învăţături de la calvini. Una din ele a fost învăţătura cu predestinaţia sau alegerea oamenilor să fie sau nu mîntuiți. Atît M. Toth, cît şi Cornya în predicile lor şi în toata atitudinea lor, au învăţat şi au fost influenţaţi de învăţătura că dacă un om este ales de Dumnezeu pentru mîntuire, atunci el va ajunge să fie mîntuit ori vrea ori nu vrea, iar dacă nu este ales, poate omul să facă orice, el nu va ajunge, nu va putea să fie mîntuit.

Mihaly Cornya după un timp, lucrînd mult cu acei ce s-au ridicat ca buni predicatori dintre români, şi care au interpretat ei Biblia, prin lumina căpătată de ei, se pare că a fost mult influenţat și că a pierdut mult din înclinaţia calvinistă pe care a avut-o la început. Unii dintre predicatorii români, chiar dacă la început au fost influenţaţi de Cornya la învăţătura predestinaţiei, după cercetări şi studii biblice mai îndelungate s-au lăsat de a propaga şi învăţa doctrina alegerii în forma ei calvinistă.”

Vedeți în acest articol confuzia calviniștilor: După falimentul poporului ales,  din vechime, Dumnezeu a rânduit (ales) existența unui grup nou eterogen (creștinii) prin care să ofere mântuirea celorlalți oameni. Apartenența la acest grup și rămânerea în grup se face prin alegere personală! / și aici articol / .

Mihai Cornea (11.000 de botezați) a avut doar o înclinație calvinistă superficială (credea despre alegere și cam atât), nu a fost un nenorocit de lup răpitor care să predice că mântuirea nu se poate pierde! Aceasta se vede și din viața lui, din seriozitatea umblării lui cu Dumnul, nu a fost calvinist adevărat mântuit (numai) prin scărpinare anală, caz în care credința curată s-ar fi pierdut pe drum și nu ar fi ajuns până la noi. Pentru că a fost serios în umblarea lui cu Domnul, Dumnezeu a trimis pe lângă el creștini prin care să îl întoarcă la învățătura sănătoasă, dată sfinților odată pentru totdeauna! De asemenea, unii din predicatorii români ”după cercetări şi studii biblice mai îndelungate s-au lăsat de a propaga şi învăţa doctrina alegerii în forma ei calvinistă” – au studiat cu dorința de a cunoaște Adevărul și l-au găsit! Matei 5.6 Ferice de cei flămânzi şi însetaţi după neprihănire, căci ei vor fi săturaţi! Neprihănirea se găsește doar în Adevăr! În plus, Dumnezeu nu ar fi avut nevoie de niște demonizați nebuni ( / asemănători lui Calvin, vedeți aici cine au fost el și alții care au făcut reforma / ) care să propovăduiască erezii nimicitoare, învățăturile dracilor și cu ele să ucidă suflete!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s