Semi-calvinismul vechi și cel din zilele noastre

Nu combat calvinismul (fiecare crede ce vrea, în religia lui). Am urmărit apariția și răspândirea calvinismului doar pentru că otrăvește religia baptistă!

Calvin era un individ creativ și a creat mântuirea ușoară, fără fapte. Era creativ, dar inteligența i-a fost alterată de aburii alcoolului. Totuși, urmașii lui au văzut că ceva nu era în regulă cu așa mântuire, așa că au introdus obligația umblării cu Domnul pe calea mântuirii. Dar la Judecată vei avea surpriza să constați că ai umblat degeaba pe calea mântuirii dacă Dumnezeu nu a avut chef să te aleagă la facerea lumii. În zilele noastre o asemene credință nu mai ține, este anacronică cu vremurile în care trăim și în care oamenii mai și gândesc. Dacă Dumnezeu te-a ales în suveranitate arbitrară (harul suveran) și te-a pocăit cu de-a sila (a mers harul irezistibil), poți face orice că nu îți pierzi mântuirea. Dacă nu te-a ales, poți face orice că nu vei fi mântuit. O verificare a acestei alegeri se făcea prin ”evanghelia prosperității”. Este greu de crezut că mai există așa debili mintali care să creadă așa prostie, caracteristică inteligențelor reduse din Evul mediu.

În vremea de după apariția calvinismului, ei erau semi-calviniști, credeau în obligația umblării cu Domnul pe calea mântuirii (nu prea erau ei studioși, nu cred că au cercetat punctele TULIP și altele asemenea), ei știau că trebuie să umble cu Domnul pe calea mântuirii, neapărat până la capăt! Această umblare nu era calvinistă. Erau semi-calviniști, pentru că îi interesa mai mult ce spune Biblia, nu vrăjelile lui Calvin. Trebuie să fii nebun să crezi prostiile de mai sus.
Apoi au apărut alți semi-calviniști care, asemănător celor de azi, erau buni de gură și erau semi-calviniști, pentru că luau doar ceea ce le place (cum spune Biblia: 2 Timotei 4.3 îşi vor da învăţători – și învățături după poftele lor), ca să își acopere mizeriile din viețile lor (de exemplu alcoolistul fumător Spurgeon, am pus despre el cum era: /spurgeon-inca-un-calvinist-clovn-smecheras-alcoolist-drojdier-juca-teatru-ieftin-pentru-fraieri-cum-har-ieftin-era-ceea-ce-predica/ și /cum-mințea-calvinistul-spurgeon/ ). La fel cei care astăzi ne predică învățătura dracilor că odată mântuit ești pe veci mântuit, mântuirea nu se poate pierde) sunt semi-calviniști și se folosesc de mântuirea ușoară ca să își acopere mizeria (în loc să se pocăiască), sau ca să nu trebuiască să umble cu Domnul pe calea mântuirii (puțin le pasă)! Fac pe sfinții calviniști, dar sunt lumificați (cu gândul la lumea din care au ieșit) ca fiul nerisipitor de acasă /fiul-ne-ratacitor-de-acasa/ . Ei sunt cristoși mincinoși, pentru că aduc oamenilor o mântuire falsă, ușoară, bazată pe niște aberații (harul ieftin etc).

Gândiți-vă la lucrurile de sus, ca să nu ajungeți să faceți ca ei! Dacă primiți o evanghelie falsă (odată mântuit pe veci mântuit) o veți lua razna (cum au făcut mulți) și atunci degeaba ați mai crezut!

2 Timotei 4
1. Te rog fierbinte, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea lui Hristos Isus, care are să judece viii şi morţii, şi pentru arătarea şi Împărăţia Sa:
2. propovăduieşte Cuvântul, stăruie asupra lui la timp şi nelatimp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândeţea şi învăţătura. – Cuvântul, nu ereziile satanei!
3. Căci va veni vremea când oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gâdila urechile să audă lucruri plăcute şi îşi vor da învăţători după poftele lor – nu pentru mult timp, mântuirea ușoară cu harul ieftin îi va face să își rateze veșnicia cu Domnul! Nu primiți ereziile satanei, ca să nu ajungeți ca ei!

1 Corinteni 15
1. Vă fac cunoscut, fraţilor, Evanghelia pe care v-am propovăduit-o, pe care aţi primit-o, în care aţi rămas
2. şi prin care sunteţi mântuiţi, dacă o ţineţi aşa după cum v-am propovăduit-o; altfel, degeaba aţi crezut – mântuirea ușoară.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s